17. 8. 2023 Blaž Lambergar

Odločitev za zdravje - Kako se odvaditi sladkih pregreh?

Si morda ravno ti med njimi? Se nikakor ne moreš odvaditi te nezdrave navade??

odločanje za zdravo prehrano in zmanjšanje vnosa sladkorja

V današnjem času je veliko ljudi zasvojenih z sladkarijami, ali z vnosom le teh zelo pretirava.

Si morda ravno ti med njimi?

Se nikakor ne moreš odvaditi te nezdrave navade??

Tudi sam se vse življenje do leta 2013 soočal z eno odvisnostjo – odvisnostjo od sladkorja. (veliko čokolade, sladoled, nutella, ..).  

Kot pri vrsto drugih stvari v življenju sem moral najprej najti razumno mejo in se velikokrat odločiti za ne. Vsekakor je šlo v začetku pri meni za veliko discipline in vztrajnosti!

Torej kot nekdanji odvisnik od sladkorja vam lahko zagotovim, da je s pravilnim pristopom mogoče premagati to odvisnost! Ni ti treba obupati!

Za lažji začetek vam Lamfit ekipa trenerjev v nadaljevanju predstavljamo nekaj dejstev in veliko koristnih nasvetov s katerimi si lahko pomagaš.

Kaj sploh je sladkor?

Kemično gledano, je sladkor vrsta spojine, ki jo sestavljajo ogljikovi hidrati in voda. V današnjem času se izraz bolj uporablja za različne vrste sladkih snovi, ki so naravno prisotne v živilih ali pa so dodane v prehrano.

Ali je sladkor res nezdrav?

Če sladkorja ne uživam v primernih količinah, lahko presežek sladkorja v prehrani negativno vpliva na naše zdravje in prispeva k razvoju številnih bolezni.

Sladkor v presežku lahko povzroči težave s krvnim sladkorjem, debelostjo, srčnimi boleznimi, zobno gnilobo in drugimi boleznimi. Poleg tega imajo nekatere sladkarije in sladke pijače dodatke, kot so barvila, arome, konzervansi in druge kemikalije, ki lahko prav tako škodujejo našemu zdravju. Pomembno je, da so živila in pijača ki jo zaužijem, čim bolj naravnega izvora in seveda v primernih količinah.

Zamenjaj sladkor z nadomestki

Obstaja več naravnih nadomestkov sladkorja, ki jih lahko uporabljamo kot alternativo rafiniranemu belemu sladkorju. Nekateri izmed najbolj priljubljenih naravnih nadomestkov sladkorja so:

Stevija je rastlina, ki izvira iz Južne Amerike in ima naravno sladkost, ki je približno 200x močnejša od belega sladkorja. Stevija ne vsebuje kalorij in ne vpliva na krvni sladkor.

Agavin sirup je narejen iz agave in ima nižji glikemični indeks kot beli sladkor, kar pomeni da se počasneje absorbira v krvni obtok, kar pomaga pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja.

Med je naravno sladilo, ki vsebuje različne hranilne snovi, vključno z antioksidanti in protivnetnimi snovmi. Med ima nižji glikemični indeks kot beli sladkor, vendar vsebuje kalorije, zato ga je treba uživati zmerno.

Kokosov sladkor je narejen iz soka kokosove palme in vsebuje več hranilnih snovi kot beli sladkor, vključno z železom, cinkom in magnezijem. Ima nižji glikemični indeks kot beli sladkor.

Izogibaj se predelanim živilom

Predelana živila, kot so slaščice, pecivo, sladoled in gazirane pijače, vsebujejo veliko sladkorja. Namesto tega raje izbiraj sveže in naravne sestavine, kot so sadje, zelenjava, polnozrnata žita in beljakovine. Tako boš zmanjšal vnos sladkorja in povečal vnos hranilnih snovi.

zamenjava predelanega sladkorja z sadjem

Bodi pozoren na velikost porcij

Velikost porcij je ključnega pomena pri uravnavanju vnosa sladkorja. Čeprav so nekatere sladke jedi lahko del zdrave prehrane, moraš biti pozoren na količino, ki jo zaužijete. Namesto da bi pojedel cel kos torte, si privošči manjši kos ali pa si sladico deli še z nekom. To bo zmanjšalo tvoj vnos sladkorja in preprečilo prenajedanje.

Izberi zdravo alternativo

Če imaš rad sladko hrano, izberi zdrave alternative. Na primer, namesto sladkega zajtrka izberi proseno kašo s sadjem ali grškim jogurtom z medom in oreščki. Namesto gazirane pijače rajši popij kozarec vode, čaj ali si pripravi limonado. Izbor zdravih alternativ ti bo pomagal zmanjšati vnos sladkorja in izboljšati tvoje zdravje.

Poskrbi da piješ dovolj vode

V kolikor boš spil dovolj vode, ne boš tako hitro postal lačen. Skrivnost je v tem, da voda za kratek čas napolni tvoj želodec in s tem daje občutek sitosti. Torej kamorkoli greš, imej s sabo stekleničko vode.

Pripravljaj zdrave sladice

Kot izziv si lahko zadaneš, da v prostem času sama poiščeš zdrave recepte za peciva, torte in piškote,…Lahko pa že obstoječe recepte preoblikuješ v bolj zdrave. Na primer uporabljaj polnozrnato moko, namesto belega sladkorja uporabljaj naravna sladila, v pecivih uporabljaj sezonsko domače sadje,…

Telesna aktivnost

Vadba in telesna aktivnost ti lahko pomagata pri odvajanju od sladkorja. Ko se ukvarjaš s fizično aktivnostjo, tvoje telo sprošča endorfine, ki ti pomagajo pri obvladovanju stresa in izboljšujejo tvoje razpoloženje. To lahko zmanjša željo po sladkem in poveča tvojo motivacijo za zdrav način življenja.

priprava zdravih sladic za telesno zdravje

V zaključku naj še enkrat poudarim, da se odvajanje od sladkih pregreh ne nanaša na popolno opuščanje sladkorja, ampak na zmanjšanje vnosa sladkorja na raven, ki je primerna za vaše zdravje.

Pomembno je tudi, da imaš realna pričakovanja in se zavedaš, da bo proces odvajanja od sladkih pregreh trajal nekaj časa in bo morda zahteval veliko truda.  

Sčasoma boš začeli opažati pozitivne spremembe v svojem zdravju in počutju, ki ti bodo dale dodatno motivacijo. Najbolj pomembno je, da si potrpežljiv in vztrajen, ter slediš zastavljenim ciljem. Na začetku si postav majhne cilje in se osredotoči na izboljšanje svojih navad postopoma. Seveda pa verjemi vase in si zaupaj da vam bo uspelo!

Iskreno upam, da smo ti s tem člankom pomagali na poti do izboljšanja tvojega zdravja.

Lep dan še naprej ti želimo, Coach Blaž z Lamfit ekipo

Dva možna naslednja koraka, ki ju lahko še danes rezerviraš s povratnim sporočilom v primeru, da so mesta še prosta:

1. Izgubi 3,5kg v 7 tednih! in se nam pridruži na skupinskih vadbah v telovadnicah po celostnemu #IamFIT programu preoblikovanja po METODI 777, – vse informacije o  programu preveri na povezavi:

undefinedhttps://lamfit.si/kontakt ,

2. Pridobite novo zdravo navado za vedno! in nam pošlji kratek SMS »SLADKOR« na tel. št. 031/520358 in si rezerviraj brezplačen individualni prehranski posvet s coachom, ki te bo peljal z roko ob roki čez praktične naloge za dolgoročen uspeh.

Imaš vprašanja? Akcija, stopi v stik z nami!
031520358
info@lamfit.si
Kontakt
Blaž Lambergar - Lamfit vodene vadbe