16. 8. 2023 Blaž Lambergar

Nasveti za pitje vode med vadbo - koliko in kdaj naj jo spiješ?

Ključna vloga pri izboljšanju učinkovitosti med vadbo

Voda ima ključno vlogo pri izboljšanju učinkovitosti med vadbo. Med vadbo se porabijo zaloge energije in tekočin v telesu, zato je pomembno, da telo obnoviš s pravilno hidracijo.

Pomanjkanje vode med vadbo pa lahko povzroči tudi utrujenost, krče v mišicah, slabost, omotico in glavobole.

Zakaj je pomembno piti med vadbo?

Pitje vode predvsem med več kot uro trajajočimi aerobnimi športnimi aktivnostmi (tek, pohodništvo, kolesarjenje, plavanje,..) je ključnega pomena za vzdrževanje hidracije telesa in optimalne telesne zmogljivosti. Med vadbo se lahko izgubi veliko količino tekočine skozi znoj in dihanje, kar lahko privede do dehidracije in poslabša telesno zmogljivost.

Prav tako pitje vode med vadbo pomaga ohraniti normalno telesno temperaturo ter pospeši dovajanje hranilnih snovi in kisika v mišice ter odstranjevanje odpadnih snovi.

Kdaj in koliko vode naj spijem med aktivnostjo?

Priporočljivo je, da piješ vodo pred, med in po vadbi, da ostaneš hidriran in zagotoviš, da tvoje telo dobiva dovolj tekočine.

Pred vadbo naj bi spili približno 500 ml vode. Med vadbo pij vodo vsakih 15-20 minut po požirkih, da ostaneš hidriran. Po vadbi spij približno 500 ml vode, da nadomestiš izgubljeno tekočino in pospešiš proces regeneracije mišic.

Kaj pa dodatki v vodi?

Dodatki v vodi med treningom lahko pomagajo pri ohranjanju hidracije in nadomeščanju elektrolitov, ki jih telo izgubi z znojenjem. Tukaj je nekaj predlogov:

Športne pijače vsebujejo elektrolite, kot so natrij, kalij in magnezij, ter ogljikove hidrate, ki vam pomagajo nadomestiti izgubljeno energijo med vadbo.

Elektrolitske tablete so enostavne za prenašanje in se raztopijo v vodi, pomagajo pri hidraciji in nadomeščanju elektrolitov. Te tablete običajno vsebujejo natrij, kalij, magnezij in kalcij.

Kokosova voda je naravna pijača, ki vsebuje elektrolite in lahko pomaga pri hidraciji. Poleg tega vsebuje tudi naravne sladkorje in vitamine.

Domači napitki, kot so zeleni čaj ali ingverjev napitek, lahko pomagajo pri hidraciji in nadomeščanju elektrolitov, hkrati pa vsebujejo tudi druge koristne snovi za zdravje.

Pomembno je torej, da piješ v presledkih in da spiješ primerno količino vode, tako bo tvoja vadba še bolj učinkovita. 

Iskreno upam, da sem ti s tem člankom o pitju vode med vadbo pomagal na poti do bolj zdrave in telesu prijazne telesne aktivnosti. Z veseljem te tudi vabim, da se mi pridružiš na naših skupinskih vadbah, kjer v 60 minutah poskrbimo za krepitev mišic celega telesa in razvoj vseh motoričnih sposobnosti.

Ker so Lamfit vadbe krajše je priporočeno le, da imaš pri sebi vodo. Dodatki niso potrebni. Pri daljših aerobnih vadbah pa se zares prepričaj, da poskrbiš tudi za dodane elektrolite in hitro prebavljive ogljikove hidrate. 

Coach - Blaž Lambergar

Trener na bootcamp  skupinski vadbi. Spodbuda motivacija

Pridruži se nam

na Lamfit vodenih vadbah

Kontakt
Imaš vprašanja? Akcija, stopi v stik z nami!
031520358
info@lamfit.si
Kontakt
Blaž Lambergar - Lamfit vodene vadbe