24. 8. 2023 Blaž Lambergar

Koža in stres, gibajmo!

Pozitivni učinki gibanja, stres?

Stres lahko povzroči številne telesne in duševne težave, med njimi tudi poslabšanje stanja kože. Pod vplivom stresa se lahko pojavijo akne, dermatitis, suha koža, srbečica, lahko se poslabšajo tudi druga stanja na koži. Stres vpliva tudi na sproščanje določenih hormonov, kar lahko poveča proizvodnjo olja v koži, povzroči vnetja in zmanjša sposobnost kože za regeneracijo.

Kako gibanje zmanjšuje stres?

Redna telesna dejavnost je eden najučinkovitejših načinov za zmanjšanje stresa. Med gibanjem se sproščajo endorfini, hormoni sreče, ki izboljšujejo razpoloženje in zmanjšujejo občutek stresa. Gibanje povečuje tudi pretok krvi in kisika v kožo, kar izboljšuje zdravje kože.

Izboljšanje krvnega obtoka in hranjenje kože

Kot smo že omenili gibanje pospešuje krvni obtok v telesu, kar pomeni večji dotok kisika in hranilnih snovi v kožo. To je ključnega pomena za zdravo delovanje kože. Izboljšan krvni obtok pripomore k odstranjevanju toksinov iz telesa, kar lahko zmanjša tudi težave s kožnimi nečistočami.

 

Povečana proizvodnja kolagena

Telesna aktivnost spodbuja proizvodnjo kolagena, ki ohranja elastičnost in čvrstost kože. S starostjo se proizvodnja kolagena zmanjšuje, kar lahko vodi v pojav gubic in manjše napetosti kože. Redno gibanje lahko pomaga zmanjšati ta proces. Z gibanjem boš tako lažje ohranil/a mladosten videz kože.

Sprostitev in izboljšanje spanja

Gibanje ima pozitiven učinek na sprostitev telesa in uma. Ko se sprostimo, se zmanjša izločanje stresnih hormonov, kot je kortizol, ki lahko negativno vplivajo na kožo. Poleg tega redna telesna dejavnost prispeva k boljšemu spancu, kar je ključno za obnovo in regeneracijo kože.

 

Skrb za kožo po vadbi

Po vadbi je pomembno, da ustrezno poskrbiš za kožo. Očisti si obraz, da odstraniš pot in nečistoče, ki so se nabrali med vadbo. Naneseš lahko tudi vlažilno kremo, ki bo kožo navlažila in obnovila. Prav tako je priporočljivo spiti dovolj vode, da ohranjaš hidriranost telesa in kože. Stres lahko negativno vpliva na zdravje kože, vendar redna telesna dejavnost in gibanje pomagata zmanjšati stres, ter izboljšata zdravje kože. Zato je pomembno, da si vzameš čas za aktivnost, ki ti je všeč, in poskrbiš za zdravje svoje kože ter celotnega telesa.

Iskreno upam, da sem ti s tem člankom pomagal na tvoji poti do lepše kože, manj stresa in te spodbudil k bolj zdravemu življenjskemu slogu. Z veseljem te tudi vabim, da se nam pridružiš na naših skupinskih vadbah.

Lep dan še naprej ti želimo, Coach Blaž z Lamfit ekipo.

Imaš vprašanja? Akcija, stopi v stik z nami!
031520358
info@lamfit.si
Kontakt
Blaž Lambergar - Lamfit vodene vadbe