10. 10. 2023 Blaž Lambergar

Kako premagati fibromialgijo z vadbo

Fibromialgija je kronična bolečinska motnja, ki lahko močno vpliva na vsakdanje življenje. Vadba lahko igra ključno vlogo pri obvladovanju simptomov fibromialgije. V tem članku bomo raziskali, kako pristopiti k vadbi, da bi izboljšali svoje počutje in zmanjšali bolečine.

Kaj sploh je fibromialgija?

Fibromialgija je kompleksna motnja z bolečinami po celem telesu, utrujenostjo in težavami s spanjem. Vzroki niso popolnoma razjasnjeni, vendar gre za kombinacijo genetskih in okoljskih dejavnikov.

Zakaj vadba pomaga?

Gibanje lahko izboljša krvni obtok, poveča energijo in zmanjša togost. Krepitev mišic lahko podpre sklepe in zmanjša bolečine v mišicah. Vadba podbuja sproščanje endorfinov, naravnih bolečinskih zmanjševalcev.

Kako začeti?

Posvetuj se s svojim zdravnikom in za našimi inštruktorji preden začneš z vadbo. Skupaj bomo razvili prilagojen načrt vadbe, ki bo ustrezal tvojim zmožnostim in potrebam. Vadbo bomo začenjali postopoma in povečevali intenzivnost.

Kakšna vadba pomaga?

Aerobna vadba: Hoja, plavanje, kolesarjenje, joga. Vadba za krepitev mišic: Vadba z utežmi, pilates. Raztezne vaje: Raztezanje za izboljšanje gibljivosti. Vaje za sprostitev: Meditacija, globoko dihanje.

Nasveti

Poslušaj svoje telo in se izogibaj  prekomernemu naporu in jo prilagajaj svojem dnevnem nihanju simptomov. Preprečuj stres, saj lahko vpliva na simptome fibromialgije. Zagotovi si dober spanec in uravnoteženo prehrano.

Ne pozabi na posvet z zdravnikom in inštruktorji na Lamfit vadbi, ki jo bomo skupaj prilagajali tvojim potrebam. Z vadbo in skrbnim načrtovanjem lahko ponovno pridobiš nadzor nad svojim življenjem, kljub fibromialgiji!

Hvala za branje!

Lep dan še naprej ti želimo, Coach Blaž z Lamfit ekipo

Imaš vprašanja? Akcija, stopi v stik z nami!
031520358
info@lamfit.si
Kontakt
Blaž Lambergar - Lamfit vodene vadbe